Yatırımcılar İçin Sürdürülebilir Değer Yaratmada Üst Yönetimin Rolü

IMG_042713 Nisan 2016 tarihinde Yıldız Teknik Üniversitesinde CFGS ve TUYİD’in katkılarıyla yukarıdaki başlık altında düzenlenen toplantıda konuşulanları bu yazımda özetlemek istiyorum.

Prof. Dr.Güler Aras, toplantının amacının ortak geleceğimiz için sürdürülebilir değer yaratmak için tecrübelerimizi paylaşmak olduğunu vurguladı.

Daha sonra söz alan TUYİD Yönetim Kurulu Başkanı Özge Bulut Maraşlı konuşmasında şunlara değindi; ” Yatırımcılar hissedarlar kadar şirketlerin yöneticilerine de bakıyorlar. yabancı şirketler 80’li yıllardan sonra Türkiye’ye gelmeye başladılar.Yöneticiler ile şirket hissedarlarının sorumluluklarının ayrılması gerekir. Kurumsal yönetim endeksi geliştirildi, çalışmalara 30 şirket ile başlandı. Bugün artık kurumsal yönetim ilkeleri raporu önem kazanmaya başladı. Endeksin faydalarının anlaşılması zaman aldı. Artık sürdürülebilirlik endeksi önem kazandı ve bakılıyor. Türkiye endeksinde bugün 34 aktif üye firma var. Yatırımcı ilişkileri derneği 2009 yılında kuruldu, paydaşlarla ilişkileri yöneten ve yatırımcılarla bilgi paylaşan bir derneğiz. Sermaye piyasaları derinlik kazanamadı. Amacımız bu piyasanın derinlik kazanmasına yardımcı olmak.

CFGS Kurucu Direktörü Prof.Dr. Güler Aras, sunumunda uzun vadeli kalıcı değer yaratmanın önemini vurgulayarak, tüm paydaşların ihtiyaçlarının karşılanmasının önemine değindi. Kar paydaşların beklentilerinden sadece biri. Önemli olan sürekli gelişim ve fırsatların adil paylaşımı. Sonuç olarak artık CEO ların %76 sı finansal olmayan raporlara da önem vermeye başladım diyor.

ÇİMSA CEO su Sayın Nevra Özhatay yaptığı konuşmada şunları söyledi; sürdürülebilirlik moda bir kavram oldu. Bunun anlamı özetle şu; bugün var olmak ama yarında var olmak. Yarında bugünkü kadar değer yaratmak. Somutlaştırmak gerekirse, bizim paydaşlarımız var. Müşterilerimiz, hissedarlarımız vs. Ben bunlar için ekonomik değer yaratmaya nasıl devam edebilirim? Bugünü ve yarını düşünmemiz lazım. Benim sektörün elektrik ve yakıt tüketimi çok yüksek. Bunları nasıl düşürebiliriz? Doğal kaynakların yerine ne koyabilirim, süreçleri inceliyoruz. Paydaşlar ve çevre için ne yapabiliriz araştırıyoruz. Bizim fırınlarımız var ısıtılır ve soğutulur. Fırınları durdurmayalım sıcak su ihtiyacı için güneş panelleri kuralım 15 günde geri öder diye düşündük. Paydaşlarıma yaydım ve uygulamaya geçirdik.

TAV Yatırımcı İlişkileri Direktörü Nursel İlgen yaptığı sunumda şunları söyledi; ” Yatırımcılar sadece finansal tablolara bakmıyorlar. Topluma ne fayda sağladığınıza bakıyorlar. Biz devlete kira vergi vs toplam 500 milyon Euro aktarmışız. Çalışanlara 200 milyon euro ödemişiz. 80 milyon euro yatırım yapmışız. Uzun vadeli kalıcı değerler nasıl yaratırız yatırımcılara göstermeye çalışıyoruz. Bizim için gelecek önemli. Biz 100 milyon yolcuyu çoktan aştık. Yatırımcı kaynakları doğru kullanıyor muyuz görmek istiyor. Riskleri nasıl yönetiyoruz temel olarak güven duymak istiyorlar Uzun vadeli sürdürülebilirlik hedeflerini şirket stratejisi içine entegre etmeye çalışıyoruz.

BİST Sürdürülebilirlik Endeksi Grubundan Osman Parlak yaptığı sunumda şu hususlara yer verdi:

  • Şirketler için sürdürülebilirlik endeksi yayınladık XUSRD
  • Sürdürülebilirlik endeksine dahil olan şirketlerin performansı diğer şirketlerden daha iyi.

Endeksin şirketlere faydası;

  • Kamuoyunda bilinirlik ve prestij
  • Performans ölçme aracı
  • Küresel müşterilere kolay erişim
  • Düşük maliyetli finansman

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.